Resipi ini hilang dari list saya dan kebetulan ada yang bertanyakan the best cheesecake maka saya terpaksa menulisnya kembali.
This is one of my best cheesecake, saya masukkan sedikit krim putar dan sour cream..memang lemak dan berkerim. Untuk toppingnya saya letakkan blueberry filling dan hias bersama rim putar. Seperti cheesecake lain semua tips dan pantang larangnya harus diikuti bagi mendapatkan permukaan kek yang cantik dan kek sekata masaknya
Baked Blueberry Cheesecake
Untuk Basenya
Satukan semua bahan dan masukkan ke dalam acuan loose -
spring form dan tekan rata
Untuk Basenya
- 2 cawan biskut digstive dihancurkan
- 50 g mentega cair
- 2 sdb gula perang
Untuk Filling Cheesenya
- 900 g krim cheese
- 225 g gula caster
- 4 biji telur + 1 kuning telur
- 160 ml krim putar
- 160 ml krim masam /yogurt
- 1 1/2 sdb tepung jagung
- 1 1/2 sdt esen vanilla
Pukul krim cheese dengan gula sehingga kembang. Masukkan
taelur dan pukul rata. Masukkan yogurt dan tepung jagung dan gaul rata. Masukkan krim putar. Akhir
sekali masukkan vanila esen dan jus lemon. Tuang adunan kedalam acuan biskut
tadi dan bakar cara water bath pada suhu 325 F selama 45 minit. Padamkan oven
buka sedikit pintu oven dan biar kek sejuk sekurang-kurangnya 1 jam baru
dikeluarkan dan sejuk di dalam fridge sebelum dihidang,
Tuangkan blueberry fillings dan hias sedikit krim putar
No comments:
Post a Comment