Labu kuning, selain daripada lepat dan kuih koci, sedap juga dibuat onde-onde gula Melaka. Saya gunakan sedikit tepung pulut untuk mendapatkan liuta-liutnya. Cara menyediakannya sama seperti onde-onde biasa dan sedap buat pemanis berbuka.
Buah Melaka Labu
Cara Menyediakannya
- 2 cawan labu direbus dan dilecek
- 2 cawan tepung pulut
- 1 gula Melaka dihiris
- 1/2 biji kelapa parut putih
- secubit garam
- daun pandan dan air secukupnya
Cara Menyediakannya
- Satukan labu lecek dengan taepung pulut. Gaul sebati dan jika lembik tambahkan tepung
- Bahagi adunan kepada bebola kecil
- Masukkan hirisan gula Melaka dan bentuk seperti guli. Habiskan semua adunan.
- Masak air dalam periuk dan masukkan daun pandan
- Bila air mendidih masukkan bebola labu itu sedikit demi sedikit.
- Bebola akan timbul bila sudah masak, Angkat dan toskan
- Gaulkan dengan kelapa yang telah digaul dengan garam, Siap dihidang.
No comments:
Post a Comment