Lala memang sedap masak Pindang sebegini, sedap untuk menghirup dan sedap untuk meratah. Saya menggunakan resipi seberang sekali lagi, rasanya sesuai dengan selera saya. Saya gantikan daun salam dengan daun kunyit kerana ternyata daun kunyit lagi kuata aromanya.
5.0 from 1 reviews
·
2 biji tomato dihiris nipis
·
2 batang serai dititik
·
1” lengkuas dititik
·
1 keping asam keping
·
1 helai daun kunyit
disiat-siat
·
Garam, gula dan perasa
secukupnya
·
1 sdb minyak
·
Air secukupnya (1.5 litre)
Bahan Tumbuk Blend
· 3 ulas bawang putih
· 1 bawang besar
· 1” kunyit hidup
· 1” halia
· 1 bawang besar
· 1” kunyit hidup
· 1” halia
Blend semua bahan sehingga halus
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend, masukkan serai titik dan biar sehingga naik baunya
- Masukkan air, daun kunyit, lengkuas, garam, perasa dan asam keping
- Biar mendidih seketika dan masukkan lalu
- Biar atas api sehingga lala masak dan masukkan hirisan tomato
No comments:
Post a Comment