Hmmmm...menjelang Ramadan ni..kuih-kuih Melayu selalu menjadi pilihan. Kuih Harum Manis ini merupakan salah satau faavourite kuih manis untuk berbuka. Kuih ini lebih popular di Singapura.., tektur, cara dan rasanya lebih kurang apam gula hangus. Bezanya cuma kuih ini diletak pisang...ha..ha...hirisan pisang menjadikan kuih ini agak unik.
Lembut, gebu, sedap dan paling best bahanya memang sentiasa ada di gerobok dapur dan membuatnya cukup senang dan tidak meragam.
Kuih Harum Manis
Prep time
Cook time
Total time
Serves: 12
Ingredients
Bahan B
Bahan C - di ayak
Bahan D
Ingredients
Bahan A
- 100g gula melaka
- 120ml air
- 2 biji telur (saiz sederhana)
- 60 gm gula pasir
- 1 sudu teh esen vanilla
- 120g tepung gandum
- 1/4 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh bicarbonate of soda
- 1/4 sudu teh garam
- 20 gm minyak jagung
- 4 biji pisang emas (di hiris bulat)
Cara-cara :
- Masak bahan A dan jadikan air gula. Kemudian tapis dan sejukkan.
- Pukul bahan B hingga kembang dan gebu.
- Masukkan bahan C dan bahan A berselang-seli sambil dikacau hingga rata.
- Akhir sekali masukkan mentega cair, gaul hingga sebati.
- Sapukan acuan-acuan kecil dengan mentega. Tuangkan separuh adunan kedalam acuan dan letakkan hirisan pisang keatas adunan tadi.
- Kukus selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu sebelum keluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment