Menggunakan resipi kue mangkok tape singkong yang sama tapi cuma menggantikan gula putih kepada gula merah. Adunannya agak kental dan sedikit cukup menghasilkan 20 biji kue mangkok.
Saya lebih gemar rasa gula merah ini. Boleh juga menggunakan gula melaka.
Kuih yang tidak mudah jemu dan sesuai buat minum petang atau sarapan pagi.
- 125 ml air
- 75 g gula merah
- 75 g Tepung beras
- 1 sdb Tepung gandum
- 50 g Tape Singkong
- 1/2 sdt yeast
- 1/2 sdt baking powder
- Masak air dan gula merah hingga larut tidak perlu mendidih. Sejukkan suam-suam kuku
- Campur tepung beras, tepung gandum dan tape singkong yang sudah dihaluskan. Masukkan air gula suam-suam kuku ke dalam adonan tepung. Kacau hingga tercampur rata
- Masukkan ragi instan, kacau rata. Adonan agak sedikit pekat. Diamkan selama 30 minit di tempat yang hangat
- Setelah 30 minit adonan agak berbuih, kacau adonan agar buihnya hilang lalu masukkan baking powder kacau kembali.
- Siapkan kukusan, pastikan sudah beruap banyak Masukkan adonan ke dalam acuan lompanag. Kukus selama 10 minit.
- Angkat dan ajikan bersama kelapa parut putih
No comments:
Post a Comment