Roti popular Singapura dan popular di rumah tak kala berpuasa. Saya suka menyediakanya untuk berbuka dan selalunya jika berbuka dengan roti boyan ini nasi saya tidak jamah dah. Cukup mengenyangkan dan cukup sedap dicicah dengan dengan sambal tumis.
- 500 gm tepong gandum
- 200 ml + 2 tbsp air suam
- 50 ml minyak masak
- ¼ sdt garam
- 1/2 cawan minyak untuk perap doh
Bahan Inti
- 400 gm/3 biji kentang ~ dicuci bersih, rebus & buang kulit
- 3 biji telur ~ direbus & buang kulit
- 1 gengam/1 pokok daun sup ~ cuci bersih & hiris halus
- ½ biji bawang besar ~ potong dadu
- 1 sdt lada sulah
- garam secukup rasa
Cara menyediakan
- Gaul rata bersama bahan2 inti yang lain sehingga rata & secukup rasa. Ketepikan sebentar.
- Ayak tepong dana letakkan dalam satu bekas menguli. Campurkan garam dan gaul rata. Campurkan air suam & minyak masak dalam satu bekas. Tuangkan sikit demi sedikit ke dalam bekas berisi tepong & ulilah perlahan2 sehingga mendapat doh yang lembut.
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang sama saiz . Bulat2kan doh menjadi bebola & letakan minyak , rehatkan dalam 5 ~ 10 minit.
- Canai bebola menjadi sehingga nipis seperti kulit karipap. Masukkan inti dan lipat seperti melipat murtabak.. Ulangi proses yang sama utk semua doh tadi
- Panakan minyak dan goreng seperti menggoreng murtabak
- Angkat dan hidang bersama sambal tumis.
No comments:
Post a Comment