Shanghai mee ini adalah lebih kurang Mee Hailam. yang popular di kebanykan kedai kopi Cina. Dalam membut Mee Shanghai ini saya lebih gemar menggunakkan daging sebab kemanisan daging. Jika yang tidak suka daging ayam pun sesuai digunakan. Mee ini sedap disajikan bersama cili jeruk.
Shanghai Noodles
Prep time
Cook time
Total time
Resipi untuk 1 packet mee
1 packet mee kuning - basuh dan toskan200 g isi daging direbus, hiris nipis dan simpan airnya
100 g udng sederhana besar dibersihkn dan bibuang belakang
5 batng sawi hijau dipotong batang dn dauny
Bahan sos
1 sdb kicap pekat
3 sdb kicap cair
1 sdb sos tiram
1 sdb tepung jagong
sedikit lada sulah
Bahan Tumis
5 ulas bwang putih dicincang
1" halia muda dihiris memanjang
5 sdb minyk untuk menumis
Cara Membuatnya
- Panaskan minyak dan masukkan udang.
- Goreng sehingga udang tukar warnanya dan masukkan bwang putih dan halia, biar seketika dan masukkan bahan sos dan lada sulah
- Masukkan batang sawi, hirisan daging dan lebih kurang 2 cawan air stok
- Reneh seketika dan masukkan mee kuning dan dun sawi.
- Bacuhkan tepung jgung dengan lebihan air stok daging dan masukkan kedalam mee tadi.
- Biar seketika dan angkat.
@PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.
No comments:
Post a Comment