Memang menarik, setiap 3 bulan saya akan membawa adik saya membuat medical check up di PPUM..dan biasanya akan makan setengah hari jugalah disana. Makanya sama ada breakfast atau lunch saya terpaksa makan di sans. Kini food courtnya semakin hebat,,,terdapat banyak chef terkenal dan restaurant yang menarik.
Resipi ini saya carbon copy dari sana..dari GRUB PPUM....katanya nasi campur Mat Saleh tapi peliknya ada daun kari..saya cuba Lemon Rice ini, sayur campur dan ayam bakar. Rasanya sedap jadi seperti biasa saya buat research dan mencari resipinya di net.
Wow rupa-rupanya Lemon Rice ini adalah makanan dari Selatan India. Awalnya saya menyangka cara membutnya seperti butter rice atau nasi berani...rupanya salah telahan saya..nasi ini dimasak macam membuat nasi goreng. Rasanya lebih mantap kalau dapat basmathi.
Wow rupa-rupanya Lemon Rice ini adalah makanan dari Selatan India. Awalnya saya menyangka cara membutnya seperti butter rice atau nasi berani...rupanya salah telahan saya..nasi ini dimasak macam membuat nasi goreng. Rasanya lebih mantap kalau dapat basmathi.
Kalau inginkan resipi makan tengah hari atau makan malam yang ringkas resipi ini cukup sesuai.
Lemon Rice
Prep time
Cook time
Total time
.
2 cawan nasi masak
2 sdb jus lemon
1/4 sdt serbuk kunyit
garam secukup rasa
2 sdb minyak bijan
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 sdt biji sawi
2 sdb urd dhal
2 sdb canna dhal
2 tangki daun kari
3 batang cili kering dipotong 3
1 biji cili hijau dihiris menyerong
Cara Membuatnya
Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingg layu
Masukkan bij dan biar seketika sehingga ia meletup
Masukkan urad dhal, Channa dhal, daun kari dan cili kering serta hirisan cili hijau
Masukkan serbuk kunyit dan garam secukup rasa
Masukkan jus limau ke dalam nasi diikuti dengan bahan tumisan tadi. Gaul rata dan siap dihidang
@PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.
No comments:
Post a Comment