Kek chocolate yang mudah menggunakan karamel sebagai lapisan dan hiasan. Saya menggunakan bepang kacang sebagai hiasan.
Salted Caramel Chocolate Cake
Prep time
Cook time
Total time
Bahan Untuk Kek
3 cawan tepung
1 ½ cawan
serbuk koko
2 ½ cawan
gula
1 ½ sdt
baking powder
3 sdt baking
soda
3 biji telur
1 ½ cawan
air
1 ½ cawan
buttermilk
200 g
mentega cair
1 sdt esen
vanilla
- Satukn semua bahan kering
- Satukan telur, air, buttermilk dan mentega dan pukul sehingga sebati.
- Satukan bahan kering kedalam bahan basah dan pukul lagi 2-33 minit
- Bahagi adunan kepada dua dan bakar pada suhu 180 C sehingga kek masak.
- Keluarkan dan sejukkana
Caramel
4 cawan gula
1/4 cawan corn sirap
/4 cawan air
2 cawan krim putar
170 g mentega
- Masak gula, air dan sirap di atas api sehingga kekuningan jangan dikacau
- Alihkan dari api dan masukkan krim
- Letakkan semula diatas api semula selama dua minit dan sehingga pekat, Masukkan ke dalam mangkok dan sejukkan seketika lebih kurang 2 minit
- Masukkan mentega sedikit demi sedikit kacau dan sejukkan.
- Gunakan karamel ini untuk melapiskan dan menghias kek
Ganache
200 g chocolate
200 ml cream
- Panaskan cream dan chocolate di atas api kecil sehingga chocolate cair.
- Angkat dan kacau sehingga lincin.
- Ketepikan selama 1-2 jam dan sehingga pekat dan sapukan atas kek
- Sapukan juga baki karamel atas kek dan hias mengikut kesukaan masing-masing.
@PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.
No comments:
Post a Comment