Pages

Wednesday, June 18, 2014

PENANG CHAR KOAY TEAW


Char Kuay Teaw Penang yang famous. Biasanya digoreng hitam dan dimasak bersama kerang dan udang. Untuk memastikan kuay teaw ni sedap pastikan kicap yang digunakan sedap tidak terlalu pahit dan tidak terlalu manis. Resipi yang disediakan di bawah adalah untuk 1 packet kuay teaw.


Char Keaw Teaw
Prep time

Cook time

Total time

1 packet kuay teaw
2 genggam taugeh
6 btng kucai potong 1" panjang
100 g udang hidup
100 g kerang rebus
2 biji telur
2 sdb cili mesin
5 ulas bawang putih dicincang halus

Sos
5 sdb kicap cair
1 1/2 sdb kicap pekat
1/2 sdt sos ikan
sedikit lada sulah

Satukan semua bahan sos dan letak sebelah

Cara Membuatnya

  1. Panaskan minyak
  2. Masukkan udang hidup kacu sehingga berubah warnanya
  3. Masukkan bawang putih dan cili. Goreng seketika
  4. Masukkan kuay teaw...goreng dan masukkan sos dan lada sulah
  5. Pecahkn telur dan gaul rata. Goreng seketika lagi
  6. Akhir sekali masukkan kerang, taugeh dan kucai..jangan terlalu lama.



 @PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.



No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...