Gulai Kambing Masak Nasi Kandar
Ingredients
- 2 kilo daging kambing tanpa tulang di potong kiub 1″.
- 2 biji bawang besar (dikisar dan jadikan pes pekat).
- 2 biji tomato dibelah empat (boleh gunakan puree tomatao).
- 2 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih.
- 6 kuntum cengkih.*
- 2 keping kayu manis pajangnya dlm 1 inci.*
- 1 sudu kecil (tsp) jintan putih.*
- 1 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.*
- 1 sudu besar biji rempah (corriander seeds).*
- 1 sudu kecil (tsp) biji jintan manis.*
- 1/2 sudu kecil buah pelaga hijau (pelaga putih kualitinya rendah).
- 1 sudu (tsp) Garam Masala.
- 2 sudu besar (tbsp) serbuk cili ( ikut suka kepedasan).
- 2 sudu kecil (tsp) garam atau secukup rasa.
- 1/2 cawan tairu
- 1 1/2 cawan santan atau susu cair
- 3 sudu besar minyak masak.
- 10- 20 helai daun kari.
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tairu, serbuk kunyit, garam 1/2 sudu kecil, serbuk cili dan
pes halia bawang putih, sebatikan bahan-bahan ini dan sapukan kepada permukaan
(gosokan)daging kambing.
2. Peramkan daging yang telah diadunkan semalaman dalam peti sejuk.
Kalau terpaksa buat dengan kadar segera, peramkan sekurang-kurangnya dua (2)
jam.
3. Kisar bawang dan jadikan pes agak pekat. Biji-biji rempah yang
bertanda*, goreng kering (roast) dan sejukkan sebelum kisar serbuk halus. Ini
rumusan rempah kari daging kambing yang buat sendiri.
4. Pilihan khusus pilihan alat masak kari kambing ini perlu ambil
perhatian. Kita perlu masak kari kambing seperti, “ayam masak kurmak” dalam
posting yang sebelum ini. Masak kari ini masak mengikut teknik “simmering”.
Anda boleh gunakan “Pot” yang bertudung masak kari kambing ini. Pilih “pot” yang bahagian bawah “pot” itu tebal.
Tetapi kaedah masak kambing atau daging lembu paling mudah dan cepat ialah
dengan menggunakan “pressure cooker”.
5. Masukkan minyak dalam periok
pressure cooker, bila minyak panas, masukan daun kari, pes bawang yang telah
kisar dan serbuk kunyit. Apabila pes bawang mula sejatkan air dan mula bertukar
warna dengan minyak mula pecah (api dapur dalam keadaan sederhana panas
(low-medium).
6. Masukkan serbuk cili dan
cuma masak dalam 30 saat.
7. Masukkan pes halia bawang putih dan masak cuma seminit.
8.Masukkan semua rempah yang telah dikisar serbuk yang telah sediakan.
9. Biarkan semua campuran ini di masak sehingga pecah minyak
(kelihatan minyak akan ke tepi) menunjukkan semua kandungan air dalam pes itu
telah sejat dan tersedia masak.
10. Masukkan daging kambing yang telah diperam. Sebatian dengan semua
rempah dalam kuali. Biarkan 5 minit supaya dagingnya masak sdikit dengan haba
dan minyak.
11. Masukkan sedikit air sekiranya diperlukan. Perlu di ingat, air
daging juga akan dihasilkan semasa daging sedang masak dengan itu jangan
terlalu cair kepekatan kuah. Sekiranya kuahnya pekat kita boleh tambah air
sedkit tetapi kuahnya cair sukar kita nak pekatkan kembali.
12. Tutup tudung pressure cooker dengan ketat. Dari pengalaman mamak
haji takat masak daging itu ditentukan dengan bunyi “wisel” tiga kali. Masak
dengan dengan “stock pot” perlu jaga paras air dan juga masa daging masak itu
masa yang lama 45minit ke 60 minit dan tahap masak daging itu ditentukan dengan
siat daging itu.
13. Bila daging telah empuk, buka tudung pressure cooker dengan
terlebih dulu menyejukkan dengan lalukan air paip di atas tudung periok itu
selama tiga – 5 minit. Buka tudung dengan berhati-hati. Hidupkan kembali api dapur sederhana dan
masukkan santan dan kacau perlahan supaya daging yang telah masak tidak
terurai. Masukkan “garam masala”.
14. Bila kuah mula mendidih tutup api dapur. Masak kari kambing anda
telah siap. Bolehlah dihingkan dengan potongan tomota dan daun saderi.
Notes
Adapted from - Mohammad Yusof and personal experience in Nasi Kandar Restaurant
No comments:
Post a Comment