Resipi mudah kegemaran anak-anak. Mudah membuatnya dan pasti menjadi sajian berbuka yang menarik. Sedap bersama Nasi panas.
Easy Sweet And Sour Prawns
- 1 kg udang hidup dibuang kulitnya - saya lebih suk tidak
- 1/2 cawan nenas tin dihiris dadu
- 1 biji bawang besar dipotong dadu besar
- 5 uls bawang putih dicincang halus
- 7 biji cili padi dihiris halus
- 1 tangkai daun kari
- 1 sdb sos tiram
- 2 sdb sos tomato
- 2 sdb cuka
- 2 sdt gula
- daun bwang untuk hiasan
- 2 sdb minyak masak
Cara Membuatnya
- Panaskan minyak tumis bwang besar sehingg layu
- Masukkan bawang putih dan serbuk kari
- Masukkn cili padi biar seketika dan masukkan udang
- Masukkan sos tomato, sos tiram dan cuka
- Masukkan udang dan birkan ia masak
- Tambah air jika perlu
- Akhir sekali masukkan garam, gula dan nenas
- Biar seketika dan angkat
- Taburkan daun bawang dn siap dihidang
Notes
Adapted from - PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment