Pages

Thursday, January 19, 2017

CHEESE CREAM PUFF / KRIM PUFF KEJU



Cheese Pastry Puff ini lebih mendapat sambutan di tanah seberang daripada di sini, kulit puff di masukkan edikit mozarella cheese manakala fillingnya dimasukkan sedikit cream menjadikan cream puff ini cheesy dan lemak. Ramuan dan cara membuatnya sama aje seperti cream puff biasa. Bagi cheese lovers puff ini pasti menjadi pilihan.


Cheese Pastry Puff

    Bahan-Bahan Kulit Puff:

    • 150 gram tepung 
    • 250 ml air
    • 1/2 sdt garam
    • 15 gram gula tepung
    • 125 gram margarin
    • 50 gram mozarella cheese
    • 4 butir telur


    Bahan Filling Puff:

    • 400 ml susu cair
    • 100 gram cream cheese
    • 50 gram gula pasir
    • 50 gram tepung jagung
    • 1/2 sdt garam
    • 125 ml whip cream
    •  
    • 2 kuning telur


    Bahan Untuk Taburan:

    3 sdt gula tepung

    Cara Membuat Kulit Puff:

    1. Satukan mentega, air dan garam.
    2. Masak kembali sampai semua bahan mendidih. Matikkan api 
    3. Setelah itu tuangkan kedalamnya tepung dan kacau2 bahan ini secara merata sampai kalis dan tekstur dari adonan menjadi lebih menggumpal. 
    4. Hidupkan semula api.
    5. Kacau bahan tersebut secara merata sampai semua bahannya tercampur kembali. Angkat dan sejukkan
    6. Masukkan telur pada adonan dengan perlahan satu per satu dan kacau dengan cepat menggunakan spatula sampai merata hingga telur dan bahan ini menyatu.
    7. Masukkan keju dan sebatikan
    8. Sementara itu, sapukan terlebih dahulu loyang yang sudah disiapkan dengan menggunakan margarin secara merata. Kemudian panaskan juga oven dengan suhu 200 
    9. Setelah selesai masukkan adunan dalam piping bag dan paip adunan mengikut bentuk yand disukai
    10. Bakar dalam oven sampai masak selama kurang lebih 20-25 minit. Hingga warnanya kecoklatan dan kering.


    Cara Membuat Filling:

    1. Masak terlebih dahulu susu bersama dengan gula pasir, garam dan juga cream cheese dengan menggunakan api yang sedang sampai agak mendidih.
    2. Selagi menunggu silahkan kocok krim sampai mengembang dengan menggunakan mixer dan sisihkan sementara.
    3. Kemudian masukkan larutan tepung jagung kedalam campuran susu dan pekatkan secara merata. Matikkan api dan masukkan kuning telur kedalamnya. Kacau dengan cepat, lalu nyalakan kembali api dan kacau2 sampai meletup-letup. 
    4. Angkat dan sejukkan akhir sekali masukkan whip cream yang dipukul naik, gaul rata
    5. Masukkan dalam piping bag dan pipekan pada puff yang telah dibelah dua terlebih dahulu
      Notes


      RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you wa
      nt to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      1 comment:

      Rosdi Eunos said...

      anak anak remaja biasanya sangat gemarkan puff ni, lagila kalau ada cheese.

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...