Wednesday, December 09, 2015

CALAMARY FRITTERS/ SOTONG CELUP TEPUNG


Resipi mudah dan banyak dihidangkan direstoran ala Thai. Saya gemar menggunakan sotong hidup yang besar baru cantik dipotong. Untuk resipi yang sama juga saya gorengkan sedikit cendawan, juga sedap untuk udang hidup. Hidang bersama Thai Cili Sos dan sedikit jelantah timun.



Sotong Celup Tepung

  • 400g sotong,dibersihkan dan dipotong nipis
 Bahan untuk perap:
  • 1/2 sudu kecil gula
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar

Bahan untuk Batter:(satukan bahan ini & gaul rata)
  • 50g tepung gandum
  • 50g tepung ubikayu
  • 50g tepung beras
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 1/2 sudu besar minyak masak
  • 165ml air



Cara:
1.Perap sotong dengan bahan perap selama 20 minit.
2.Panaskan minyak yang cukup dalam kuali.Celup potongan sotong ke dalam batter. kemudian goreng sehingga keperangan. Angkat dan toskan.

    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...