Saya jarang sekali makan nasi kerabu apa tah lagi membuatnya tapi baru ni bercuti di Janda Baik saya berkesempatan menikmati breakfast di kampung sekitar Janda Baik. Masyallah Nasi Kerabunya hebat sekali, sedap sungguh terutama sambalnya memang boleh buat kita teringat-ingat. Jadi balik saya google untuk mendapatkan resipinya.
Saya buat yang ringkas aje tanpa solok lada, tapi engkap dengan sambal kelapa dan kuah tumisnya. Biasanya untuk lauknya kita ada pilihan samada daging panggang, ikan goreng atau ayam goreng, saya pilih ayam goreng dan merasa puas bila dapat buat sendiri
Nasi Kerabu
UTK NASI
- 3 cawan beras
- 4 cawan air @ bergantung pada beras yg kita guna
- 1 batang serai dketuk
- 10 kuntum bunga talang - ditumbuk dan dperah airnya.
- sedikit pewarna biru
Utk Sambal
Kelapa/Ikan
- 1/2 biji kelapa parut - ditumbuk sedikit
- 2-3 ikan kembung/selayang - dipanggang
- 4 ulas bawang merah
- 1.5cm halia
- 1 batang serai - hiris
- 1 sudu kecil lada hitam
- garam dan gula secukup rasa
Tumbuk
bawang merah,halia,serai dan lada hitam.kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk
sampai lumat.
Kemudian campurkan ngan kelapa parut dan disangai ngan api yg kecil sehingga
agak kering dan berderai.
Utk Kuah
Sambal
- *5 batang cili kering
- *5 ulas bawang merah
- *2 ulas bawang putih
- *2 inci belacan- bakar dulu
- *1.5 inci halia
- 1 batang serai - titik
- gula merah n serbuk perasa jika suka
- 2 cawan santan
- asam keping
- garam
Utk Solok
Lada
10 biji lada
hijau - potong jgn putus n buang biji
1/2 biji
kelapa parut putih
4 ulas
bawang merah
1.5 cm halia
lada itam
skit
2-3 ekor
ikan kembung - ambil isi sahaja
sedikit
garam,gula dan perasa
- Tumbuk bawang,lada itam dan halia hingga lumat dan masukkan garam,gula dan isi ikan.
- tumbuk lagik hingga lumat.
- campurkan ngan kelapa parut dan sebatikan.
- sumbatkan ke dalam lada hijau. susun ke dalam periuk kukus.
- kukus hingga masak. * Akak rebus dgn santan.
Ulam-ulaman
& bhn lain
- kacang panjang -
- taugeh
- timun
- daun kesum
- kubis
- bunga kantan
- telur masin
- keropok ikan
- sambal belacan
- Bahan-bahan (sambal) 5-6 orang
Notes
No comments:
Post a Comment