Pages

Tuesday, February 07, 2017

BLUE OMBRE CAKE



Boleh dikatakan ini adalah kek favourite saya. Saya banyak menggunakan resipi ini untuk birthday kek. Tekturnya lembut tidak berapa manis dan cukup perfect bila dihias dengan swiss meringue butter cream. Warna ombrenya boleh disesuaikan dengan warna majlis


Blue Ombre Cake

    Bahan A
    • 250 g butter ~ suhu bilik
    • 200 g gula castor 
    • 2 sdk esen vanila


    Bahan B
    • 325 g tepung superfine
    • 1 sdb baking powder
    • 1/2 sdk garam


    Bahan C
    • 150  160 g  putih telor ~ suhu bilik
    • 280 g susu segar ~ suhu bilik
    • pewarna -  biru, 

    Cara Menyediakanya 
    • Sediakan loyang 8 inc
    • Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
    • sapukan juga baking paper dengan butter
    • Panaskan oven pada suhu 170C
    • Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan
    • Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih (medium 3- 4 minit)
    • Perlahan mixer masukkan bahan B dan C berselang seli bermula dengan tepung dan berakhir dengan tepung (10 saat)
    • Kemudian bahagikan adunan kepada 4 Satu adunan akan menghasilkan 1200 g so setiap loyang 300 g
    • Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata warna ikut tone
    • Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.

     Swiss Meringue Buttercream

    • 3 biji putih telur (60 g)
    • 120 g gula castor
    • 375 g butter ( dipotong kiub biar suhu bilik)
    • 1 sdt esen vanilla
    • 1/2 cawan non diary whipped cream (pukul sehingga soft peak)

    1.  Campurkan gula dan putih telur satu mangkuk, dan larutkan gula dlm putih telur guna wap double boil. Biar suhu campuran sehingga 65·c dan gula larut. Kalau takda termometer, test larutan dengan jari, kalau dah tak rasa berpasir maknanya dah larut. Rasa juga kepanasan mangkuk. Tahap kepansannya tu lebih hangat la dari suhu badan kita. Kalau kita sentuh tu panas sangat sampai tertelangkup mangkuk
    2. Pukul larutan dengan mixer ( whisk ) sampai kental kaku.. 
    3. Tukar pada paddle attachment dan masukkan butter dan pukul lagi sehingga well blended. 
    4. Masukkan perisa vanilla dan non diary whipping cream
    5. Lapis dan hias kek




    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.



    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...