Boleh dikatakan ini adalah kek favourite saya. Saya banyak menggunakan resipi ini untuk birthday kek. Tekturnya lembut tidak berapa manis dan cukup perfect bila dihias dengan swiss meringue butter cream. Warna ombrenya boleh disesuaikan dengan warna majlis
Blue Ombre Cake
Bahan A
Bahan B
- 325 g tepung superfine
- 1 sdb baking powder
- 1/2 sdk garam
Bahan C
- 150 160 g putih telor ~ suhu bilik
- 280 g susu segar ~ suhu bilik
- pewarna - biru,
- Sediakan loyang 8 inc
- Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
- sapukan juga baking paper dengan butter
- Panaskan oven pada suhu 170C
- Ayakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan
- Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih (medium 3- 4 minit)
- Perlahan mixer masukkan bahan B dan C berselang seli bermula dengan tepung dan berakhir dengan tepung (10 saat)
- Kemudian bahagikan adunan kepada 4 Satu adunan akan menghasilkan 1200 g so setiap loyang 300 g
- Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata warna ikut tone
- Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.
- 3 biji putih telur (60 g)
- 120 g gula castor
- 375 g butter ( dipotong kiub biar suhu bilik)
- 1 sdt esen vanilla
- 1/2 cawan non diary whipped cream (pukul sehingga soft peak)
- Pukul larutan dengan mixer ( whisk ) sampai kental kaku..
- Tukar pada paddle attachment dan masukkan butter dan pukul lagi sehingga well blended.
- Masukkan perisa vanilla dan non diary whipping cream
- Lapis dan hias kek
RECIPE SOURCE: PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment