Pages

Friday, February 24, 2017

CUCUR LABU MANIS



Asalnya beli labu hendak buat kue koci, alih-alih daun pisang dibeli sampai naik kecut makanya terpaksa tukat plan kita buat jemput-jemput labu. Saya suka cucurnya lemak dan pumpkin spice yang saya masukkan sedikit menaikkan aroma cucur ini. Cucur mudah dan ringkas ini sesuai buat sarapan pagi atau minum petang


Cucur Labu Manis



    • 1 cawan labu lecek
    • 1 cawan + 1 sb tepung gandum
    • 1/4 cawan gula kastor
    • 1/2 sk pumpkin spice
    • 1  sk yis
    • 1/2 sk garam halus
    • 1/4- 1/3 cawan air suam

    Caranya:


    1. Satu kan tepung, yis, gula kastor, garam ke dalam mangkuk yang besar.
    2. Gaul2 rata.
    3. Kemudian masukkan labu lecek bersama air ke dlm mangkuk tadi.
    4. Gaul2 rata dan sebati. 
    5. Pastikan adunan tidak terlalu cair untuk mengelakkan cucur menyerap minyak.
    6. Biarkan 30 minit atau biarkan adunan nampak kembang.
    7. Goreng dengan api kecil dan minyak penuh hingga kekuningan.
    8. Toskan minyak dan hidang.


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...