Kalau ke pasar jumpa jagung, kalau tidak buat bubur jagung makanya cucur jagunglah menjadi favourite. Cucur ini kalau dibuat di rumah saya akan skip nasi cukup makan ini sahaja sungguh mengenyangkan dan pasti akan berulang-ulang Untuk kali ini saya masukkan udang hidup. Tambah enak kali dihidang bersama cili sos dan kopi O
Cucur Jagung
- 4 cawan jagung cincang
- 4 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 150 g udang dicincang kasar-saya guna 10 ekor
- 1 biji cili merah/dihiris halus-saya guna cili merah
- 3 tangkai daun kucai dipotong
- 3-4 cawan air suam panas +pewarna kuning @ kunyit +2 sk garam + 1 sdb gula-saya guna 2sdb gula
Cara-cara:
- Bahan-bahan yang perlu disediakan.
- Jagung segar yang perlu disagat terlebih dahulu.
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar.Masukkan air suam dan kacau sebati.
- Rehatkan selama 1/2 jam sebelum digoreng.
- Goreng dalam minyak penuh.
- Bila dan berwarna keemasan bolehlah diangkat dan toskan.
Notes
No comments:
Post a Comment