Resipi acar ikan ini adalah resipi short cut....saya malas hendak sangrai ketumbar dan rempah-rempahnya, sebaliknya saya gunakan rempah kari siap cukup senang cara ini lagipun rasanya ebih kurang sama. Ikan tenggiri merupakan ikan yang cukup sesuai membuat acar ini. Untuk resipi yang sama juga kita boleh membuar acar ikan masin Jika kena dengan cara masakan kita acar ini boleh bertahan lama.
Sedap makan bersama nasi panas
- 3 -4 potong ikan tenggiri
- 7 biji cili padi
- 5 ulas bawang putih
- 7 ulas bawang merah
- 1 paket rempah kari ikan
- 6 sudu besar cuka
- 2 sdb gula
- 1/2 sudu teh garam
- 1/3 cawan minyak masak
Bahan kisar
3 ulas bawang putih
1" halia
5 ulas bawang merah
Kisar halus dan gaul bersama rempah kari
Cara Menyediakannya
- Goreng ikan kering hingga garing dan angkat
- Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/3 cawan). Tumis bahan2 kisar halus dan rempah kari. Kacau rata dan masak sekejap sehingga pecah minyak
- Masukkan gula dan cuka makan. Kacau rata dan tambah 1/2 camca teh garam. Kacau dan masukkan ikan greng tadi, bawang merah, bawang putih dan cili padi. Gaul rata. Tuang air, kacau dan kecilkan api. Masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu baru masukkan sedikit lagi garam, begitu juga dengan gula. Matikan api, dan boleh hidangkan bersama nasi putih.
Notes
RECIPE SOURCE: PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment