Pages

Wednesday, February 08, 2017

ROTI ARAB


Roti Arab memang terdapat berbaagai jenis ada yang goreng dan ada juga yang bakar tapi roti ini persis roti Poori India, ianya digoreng dengan minyak panas dan mengelembong bila digoreng. Bahan dan cara membuat juga sama macam membuat poori. Roti ini sedap dimakan bersama kari semalam


Roti Arab


    Bahan A

    • 500g tepung gandum
    • 2 sudu butter
    • 1 sudu kecil yis

    Bahan B

    • 250ml air suam
    • 2 sudu besar gula
    • 1/2 sudu kecil garam
    • 2 sudu minyak masak

    Cara-cara menyediakannya:

    1. Gaulkan bahan A menjadi seperti cebisan roti.
    2. Campurkan semua bahan B.
    3. Masukkan campuran bahan B ke dalam bahan A. Gaul sehingga sebati dan tidak melekat.
    4. Biarkan doh selama 20-30 minit.
    5. Doh tadi bentukkan bulat-bulat dan leperkan dan sedia untuk digoreng.



      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...