Bila angin malas datang maka pos ini terbengkalai seketika, kue favourite masyarakat Malaysia tidak kira apa bangsa sekali pun. Karipap sedap banyak bergantung kepada kulitnya dan intinya. Kulit karipap yang sedap perlu ranggup, resipi ini insyallah banyak telah dicuba oleh rakan blogger. Keeper dan setiap kali kalau berhajat membuat karipap resipi inilah yang akan saya guna
Intinya pula saya buat inti ayam dan istimewa sedikit saya masukkan telur burung puyuh rebus bersama intinya dan double sedap karipap ini dimakan bersama jeruk bawang ala murtabak, ha..ha bukan perkara baru tapi inilah mamak Penang jual karipap, karipap giant dengan jeruk bawang sedap
Karipap Ayam
Cara Membuat Kulit Karipap
- 500 gm tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak
- 1/4 cawan marjerin - saya pakai butter
- 220ml air - dicampur 1/2 sudu kecil garam
Cara :
Campur minyak dan butter dalam periuk kecil, panaskan
keduanya dan biarkan butter cair dan minyak panas.
Angkat larutan butter dan minyak panas terus tuang ke
dalam tepung sambil kacau dengan senduk kayu. Ratakan minyak dan tepung
sehingga tepung menjadi seakan-akan serbuk roti.
Masukkan larutan air bergaram ke dalam tepung tadi
sedikit demi sedikit sambil putar tepung dengan belakang senduk.. Jangan
sesekali uli dengan tangan. Kita bukan nak buat roti, kita nak buat pastry
jenis rapuh. Putar sehingga bercantum tepungnya. Tambah air sedikit demi
sedikit...
Cuba ambil sedikit adunan dan kepalkan. kalau boleh
kepal tu stop masuk air.
Bentukkan doh menjadi satu dan jadi bola besar .
Diulang jangan uli ok. Cukuplah sekadar kepal sehingga menajdi bola. Kalau rasa
tak cukup air boleh tambah sedikit lagi. Biarkan selama 15- 20 minit. Sementara
tu boleh sediakan inti karipap.
Inti Karipap
- 3 biji kentang - dipotong dadu
- 1 ketul dad ayam - dipotong kecil.
- 1 paket kecil rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air.
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 7 biji bawang merah - tumbuk
- 5 biji bawang putih - tumbuk
- 2 cm halia - tumbuk
- 3 sudu makan gula atau secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Daun bawang daun sup - hiris
- 1/2 senduk minyak masak
- 20 biji telur puyuh direbus dimasukkan semasa klim kripap nanti
Cara-cara
Panaskan
minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan rempah kari dan tumis hingga
pecah minyak.
Masukkan
daging/ayam dan air. Tutup supaya daging cepat empuk.
Lepas itu,
masukkan kentang. Masak hingga kentang empuk dan inti kering. Jika belum empuk,
tambahkan sedikit air.
Jeruk Bawang
- 2 biji bawang besar dihiris halus
- 1/2 cawan cuka
- 2 sdb besar gula
- setitik warna merah
Gaulkan semua bahan dan biarkan seketika
Notes
No comments:
Post a Comment