Menu hari ini popular dikalangan masyarakat Cina mahu pun peranakan. Biasanya menggunakan daging khinzir, Boleh dikatakan roti ini mirip pada French Toast yang berinti. Ramuan intinya terletak pada citarasa masing-masing..boleh guna ayam, mahupun daging. Begitu juga dengan rempah yang digunakan, rempah briyani, kurma mahu pun kari.
Roti ini boleh disiapkan awal dan goreng panas-panas bila hendak menghidangnya. Sesuai buat sarapan pagi mahupun minum petang.
Roti Daging
YIELD: 6 PREP TIME: 20 minutes COOK TIME: 30
Untuk Rotinya
- 1 buku roti putih
- 5 biji telur
- 1/2 cawan susu segar
- garam dan lada sulah
Untuk Intinya
- 1 paket daging atau ayam kisar
- 2 labu bawang besar dihiris dadu
- 3 sdb rempah kurma/briyani atau kari
- 3 ulas bawang putih ditumbuk bersama halia
- 2" halia
- 2 sdb minyak masak
- garam dan perasa secukupnya
Cara Menyediakannya
Untuk Rotinya :- Pukul telur sehingga hancur. Masukkan susu, garam dan lada sulah. Kacau sehingga sebati dan ketepikana
Untuk Intinya : - Panaskan minyak dan tumis bawang bear sehingga layu. Masukkan halia, bawang putih dan rempah. Biar di atas api sehingga naik baunya. Masukkan daging dan 1/ 2 cawan air, masukkan garam dan perasa. Biar atas api sehingga agak kering dan daging masak. Angkat dan sejukkan
Untuk Menyiapkan roti :- Masukkan inti ke dalam roti dan tangkup dua. Celup roti kedalam bancuhan telur dan goreng dengan minyak yang sedikit. Paling sesuai menggunakan kuali leper dan masak cara memnggoreng murtabak. Balik-balikkan dan angkat.
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment