Sajian Melayu dan juga Peranakan yang menjadi kegemaran,esuai buat mi num pagi mahupun petang. Pulut boleh ditanak atau pun dikukus, tapi saya lebih senang untuk mengukusnya.
Untuk menambahkan aroma pulut..biasanya pulut inti ini disaji bersama daun pisang persis membuat nasi lemak.
Pulut Inti
INGREDIENTS
Untuk Pulut
- 2 cawan beras pulut rendam semalaman
- 1 helai dan padan
- 1 cawan santan cair
- 1/2 cawan santan pekat
- secubit garam
Untuk Intinya
- 1 biji kelapa parut putih
- 1/2 cwn gula merah/gula melaka
- 3 sudu besar gula pasir(manis ikut suka)
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 helai daun pandan di simpul
- sedikit air utk masak gula merah/melaka dan gula pasir- tapiskan
DIRECTIONS:
Untuk Pulutnya :- Beras pulut
di cuci bersih dan rendamkan sekurang-kurangnya 4 jam eelok-eloknya semalaman. Masukkan pulut
dlm loyang bersama santan pekat cair dan sedikit garam.
Gaul rata
dan kukus dlm 20 minit. Angkat dan
gaulkan bersama santan pekat. Bila dan sebati semuanya kukus lagi dlm 10
minit. Angkat dan sejukkan. Kalau ada daun pisang bolehlah bungkus pulut
bersama inti.
Untuk Intinya :- Panaskn minyak, masukkaan daun pandan dan gula. Biar seketika masukkan kelapa parut putih, gula pasir dan secubit garam. Gaul rata.Guna api
sederhana dan gaul rata sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah
selama 15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan dan masak sehingga sedikit
kering.Angkat dan
keluakan daun pandan tadi. Sejukkan dan bolehlah di makan bersama dngn pulut
kukus tadi. Boleh juga di buat inti kuih.
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment