Bombay Potato ini cukup terkenal dalam menu masakkan India. Biasanya dihidang bersama nasi daun pisang. Terdapat beberapa varisinya ada yang direbus kentangnya dan ada yang digoreng.
Potato atau aloo ini juga mempunyai variasi warnanya ada kuning yang dibanyakkan kunyit serbuk dan ada merah yang dimasukkan cili kasmiri...tapi apa pun ia amat mengasyikkan dan sedap dihidang bersama lauk-pauk masakkan India.
Bombay Potato
- 5 - 6 biji kentang dipotong dadu dan rebus
- 1 sdt biji sawi
- 2 tangkai daun kari
- 2 sdb minyak masak
- secubit garam
- secubit asafoetida
- 2 Indian bay leaf
- 3 tangkai cili kering dipotong 3
Untuk Rempahnya
- 1 sdb cili merah
- 1 sdt serbuk jintan putih
- 1 sdt serbuk ketumbar
- 3 ulas bawang putih ditumbuk halus bersama halia
- 1" halia ditumbuk halus
- 1/2 sdt serbuk kunyit
Cara Menyediakanya
- Panaskan minyak dan tumis biji sawi dan cili kering, daun kari sehingga meletop-letop
- Masukkan bahan rempah tadi
- Masukkan daun bay dan 1/2 cawan air
- Biar seketika masukkan garam dan asafoetida
- Akhir sekali masukkan kentang yang direbus tadi gaul rata
- Angkat dan hidang
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment