Tofu memang sinonim dengan sos tiram. Resipi ini popular dikebanyakkan restoren China. Biasanya dimasak menggunakan daging kisar tapi untuk kali ini saya menggunakan sedikit isi ayam untuk memaniskan kuahnya. Kepekatan kuah bergantung kepada selera masing-masing.
Resipi hebat ini sedap dihidang bersama nasi panas.
- 2 tofu telur dipotong bulat dan goreng
- 2 tangkai sawi hijau dihiris
- 1 biji telur
- 100 g isi ayam
- 2 sdb minyak masak
- 3 ulas bawang putih dicincang
- 1 sdb tepung jagung dibancuh bersama 1/4 cawan air
Untuk Sosnya
- 2 sdb sos tiram
- 1 cawan air stok ayam
- 1 sdb kicap cair
- 1/2 sdb kicap pekat
- 1 sdt minyak bijan
- 1 sdt lada sulah
Campurkan semua bahan dan ketepikan
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak dan masukkan ayam. Biar seketika dan masukkan bawang putih.
- Masukkan bahan sos. Renehkan. Tambah air jika perlu
- Masukkan sawi dan biar seketika.
- Masukkan campuran tepung jagung , pukul telur dan masukkan ambil dikacau pandtas.
- Akhir sekali masukkan tofu yang sudah digoreng.
- Bila kuah agak pekat sedikit angkat
- Masukkan kedalam mangkok dan tabur bawang goreng
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment