Kurma ayam ini agak merah sedikit jika dibandingkan dengan korma biasa, kerana korma ini agak pedas sedikit. Saya banyak menggunakan cili kering dan cili merah. Bagi yang suka pedas resipi ini amat sesuai dan tidak memualkan.
Korma Ayam Pedas
YIELD: 6 PREP TIME: 5 minutes COOK TIME: 45
INGREDIENTS
- 1 ekor ayam potong 16
- 2 biji tomato belah 4
- 2 biji kentang dibelah 4
- 1 biji bawang besar dibelah 4
- 2 tangkai daun ketumbar dipatah 3
- 3 biji cili merah dihiris panjang
- 1 cawan tairu
- 2 sdb tomato puree
- 3 sdb minyak masak atau ghee
- 2 cawan air
- 1/ cawan susu cair
- garam dan perasa secukupnya
Bahan untuk
rempah dan blend
- 2 bungkus rempah korma Baba'
- 2 sdb serbuk cili Baba's
- 1 sdb kas-kas
- 5 ulas bawang putih *
- 2 biji bawang besar *
- 2" halia *
Blend semua
bahan * dan gaul bersama kering sehingg menjadi pes basah
Bahan tumis
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
- 1 helai daun pandan
- 5 biji buah pelaga
- 1" inci kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum cengkih
DIRECTIONS:
1. Panaskan
minyak dan tumiskan daun pandan dan bahan tumis sehingga naik baaunya.
2. Masukkan
hirisan bawang besar dan tumis sehingg kekuningan baru masukkan pes rempah yang
diblend
3. Tumis
sehingga mesra dan agak garing.
4. Masukkan
ayam dan ubi kentang, biar seketika dan masukkan air.
5. Bila ayam
dan kentang sudah agak empuk, masukkan tairu, cili merah dan tomato puree
6. Biarkan
atas api kecil sehingga naik minyak baru masukkan tomato, daun ketumbar dan
bawang besar
7. Biar
seketika dan padamkan
8. Angkat
dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment