Salam Jumaat...
Semalam kita menggunakan reja-reja roti untuk membuat French Toast Cup, hari kita menggunakn reja-reja roti untuk membuat cucur udang. Caranya mudah seperti cucur udang biasa cuma dimasukkan roti yang telah direndam dan dicarik-carikkan. Tektur cucur udang ini lebih lembut.
Hasilnya sungguh memuaskan dan sedap makan bersama cili sos.
Cucur Udang Roti
YIELD: 4 PREP TIME: 15 minutes COOK TIME: 30
- 2 keping roti putih rendam dengan 1 cawan air
- 2 cawan tepung gandum
- 2 tangkai daun bawang dihiris halus
- 1 biji bawang besar didadukan
- 150 g udang hidup
- 1 biji telur
- 1/2 sdt baking powder
- 1 cawan air
- 1/2 sdt kunyit serbuk
- garam dan lada sulah secukupnya
- minyak untuk menggoreng
Cara Menyediakannya
- Roti yang direndam ihancur-hancurkan.
- Masukkan tepung dan baking powder, garam.
- Masukkan udang, bawang, daun bawang dan telur yang dikocok
- Gaul rata dan masukkan air...tambah aid jika perlu, adjust bancuhan supaya tidak terlalu pekat atau pun tidak terlalu cair.
- Panaskan minyak dan goreng cara deep fried sehingga kekuningan dan masak.
- Angkat dan toskan minyak.
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment