Pages

Thursday, July 20, 2017

LOMPANG GULA MERAH


Resipi Ramadan baru ini dan baru berkesempatan untuk di upload. Kue lompang adalah antara kue yang paling murah dan paling senang disediakan. Boleh dikatakan bahan yang digunakan memang sentiasa ada di gerobok dapur sebab itulah jika keinginan pada benda-benda manis datang mendadak kue inila yang akan saya sediakan

Resipi ini adalah versi yang agak kenyal sedikit dan yang sukakan versi kenyal boleh cuba resipi ini



Lompang Gula Merah
  • 1 cwn gula merah
  • 3/4 gula pasir
  • 6 cwn air
  • 1 helai daun pandan
  • 3 1/2 cwn tepung beras
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar air kapor
  • Kelapa parut putih
  • Sedikit garam
Cara Menyediakannya

  1. Gula merah, gula pasir, air & daun pandan dimasak hingga larut biar sejuk kemudian tapis.
  2. Setelah tapis dan air gula sejuk campur tepung beras dan tepung jagung dan air kapor.
  3. Kacau sebati. Adunan memang cair.
  4. Panaskan periuk kukus.
  5. Kukus dahulu 2-3 minit acuan yg telah disapu minyak.
  6. Tuang adunan dalam acuan tadi. Tuang penuh 
  7. Kukus 20 minit api jangan kuat 

    Notes



    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...