Pages

Saturday, January 28, 2017

TALAM MAKARONI KEJU



Hujung minggu duduk-duduk tak tahu apa hendak buat di rumah, saya join kelas demonstrasi masakan di Wah Seng Ipoh. Resipi dari Chef Zubaidah Che Pa ini dah banyak kali saya buat. Satu resipi yang menarik gambungan kuih talam di lapisan bawah dan casserole di bahagian atasnya. Sedap dimakan bersama cili sos dan sesuai buat sarapan atau minum petang


Talam Makaroni Keju
Bottom Layer

  • 120 g rice flour / 120 g tepung beras
  •  50  g tapioca flour / 50 g tepung ubi
  •  50 g flour / 50 g tepung gandum
  • 250 g coconut milk / 250 g santan
  • 500 g water / 500 g air 1 tsp salts
  • 1 sdt teh garam

Cara Menyediakannya
  1. Combine all ingredients sieve and cook over low heat till thicken / Masukkan semua bahan tapis dan masak atas api kecil sehingga kental.
  2. Pour over a baking sheet and steam for 20 minutes / Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
 For The Fillling / Untuk Intinya

  • 400 g minced meat / 400 g daging kisar
  • 1 packet curry powder / 1 paket rempah kari
  • 2 tbsp chili powder / 2 sdb serbuk cili
  • 3 onion dice / 3 bawang besar dipotong dadu
  • salts and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa
  • 3 tbsp oil / 3 sdb besar minyak masak
Cara Menyediakannya

  1. Heat up oil and sautee onion..add in curry and chili powder. Cook till fragrant then add in minced meats. Add salts and sugar to taste and cook till done and set aside / Tumiskan bawang besar sehingga layu. Masukkan rempah kari dan cili..masak sehingga naik baunya. Akhir sekali masukkan daging..garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga daging masak dan sehingga agak kering. Angkat dan letak sebelah. 

For The Top Layer / Untuk Bahagian Atas 
4 eggs / 4 biji telur 
 50 g flour / 50 g tepung gandum 
200 g coconut milk / 200 g santan
200 g water / 200 g air 
30 g cornflour /30 g tepung jagung 
200 g cooked macaroni / 200 g makaroni yang siap di rebus Mozerella Cheese / Mozerella Cheese - Optional Cut Red Chilies and Spring onions / Hirisan cili merah dan daun bawang untuk tabur, 

Cara Menyediakannya
  1. Whisk eggs,coconut milk and all the dry ingredient till incorporated..seive and add in macaroni and fillings. Stir and combine well. Pukul telur dan masukkan santan dan semua bahan kering. Masukkan garam secukup rasa gaul rata dan tapis. Masukkan macaroni dan inti daging tadi dan gaul rata. 
  2. Take a fork...and poke on the cook bottom layer then pour in the macaroni mixture and sprinkle cheese, red chilies and some spriing onions. steam for another 30 minutes  Gunakan garfu dan cucuk2 bahagian bawah yang telah dikukus tadi...kemudian curahkan adunan makaroni, taburkan parutan cheese, cili merah dan daun bawang. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Notes


RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you wa
nt to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...