Menu petang, juga favourite dikalangan kita, Bubur Kacang Hijau. Banyak cara menghidangkan dessert ini ada yang suka makan dengan pulut, ada yang masukkan durian dan ada yang makan bersama roti atau krakers. Kalau disebelah utara..bubur ini selalu dimakan dengan roti kapai....ha..ha sekarang ini roti tu susah dah nak dapat.
Saya masih ingat arwah umi kalau membuat bubur kacang ini, kacang disangrai dulu, karanya dengan cara ini aroma bubur kacang jadi harum, entahlah saya belum cuba cara sangrai ini lagi...saya lebih senang cara short cut, rendam dan rebus kacang dengan daun pandan. Kalau yang mudah mendapata gula melaka, maka itu adalah lebih enak dari gula merah biasa. Boleh juga letak 2 sdb biji agu kalau suka
Bubur Kacang
- 2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 3 Cawan santan
- Air jika perlu
- 1/2 cawan gula merah
- 1/3 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 1/4 camca teh garam
- Roti atau biskut krim kraker untuk dimakan bersama bubur kacang hijau
CARA
MEMBUATNYA
- Rebus kacang hijau hingga kembang.
- Masukkan air, dan gula . Kacau dan masak hingga mendidih. Masukkan daun pandan.
- Tuang santan dan 1/4 camca teh garam. Kacau dan masak hingga mendidih, guna api sederhana dan kacau selalu.
- Rasa dan jika kurang manis anda boleh tambah gula secukup rasa, tapi seelok2nya biar lah manis sederhana sahaja
- Hidangkan bersama roti atau biskut krim kraker jika suka.
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment