Kuih ini popular dikalangan masyarakat Cina..Jian Dui, Matuan, Ma Yuan, Zhen Dai..Sesame Balls dan Kuih Bom dikalangan masyarakat Malaysia..ha..ha macam-macam namanya, diperbuat daripada tepung pulut dan berintikan lotus paste, kacang hijau, kelapa dan paling digemari ialah kacang merah.
Ranggup di luar dan chewy di dalam.
Cukup sedap dimakan panas-panas dan sesuai buat sarapan mahupun minum petang
Jian Dui
- 1 1/2 cawan tepung pulut
- 100 ml + 10 ml air
- 80 g gula
- 1 cawan bijan putih
- 1/2 sdt baking powder
- Inti Kacang merah/kelapa/kacang hijau
- minyak secukupnya untuk menggoreng
- air untuk mencelup
- Ambil 2 sdb tepung pulut gaul bersama 10 ml air menjadikan doh kecil uli sehingga sebati
- Masak sedikit air dalam periuk masak doh itu seperti memasak buah melaka. Bila timbul angkat dan rendam dalam air sejuk
- Dalam mangkok lain satukan semua bahan kering dan gaul rata. Masukkan doh kecil tadi dan uli sambil dimasukkan air sedikit demi sedikit sehingga sebati dan menjadi doh.
- Uli dan bentuk panjang dan dipotong sama saiz
- Ambil doh yang dipotong tadi bulat2kan leper dan masukkan inti,
- Bolakan semula
- Celup dalam air biasa kemudian gaul bersama bijan. Ulangi proses sehingga habis
- Tekan-tekankan supaya bijan melekat
- Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment