Terdapat dua versi butter chicken, The Indian and The Chinese Version.
Hari ini kita dan hare btter chicken versi Indian atau lebih dikenali sebagai
MURG MAKHANI...hmmm..sajian ini cukup popular dikebanyakan restoran India
terutama di luar negara. If you happened to drop in, in any Indian Retuarant
abroad pasti waiternya akan suggest Butter Chicken ini..pendek kata Mat Salleh
cukup suka menu ini.
Seperti kari..malah bahannya juga lebih kurang kari, tetapi bautter
chicken ini menggunakan isi ayam dan ditumis menggunakan butter. Tidak berkuah
jika dibandingkan dengan kari biasa dan sedap makan bersama nai atau pun
pratha.
Indian Butter Chicken
300 g isi aya dipotong dadu
3 biji cili hijau dihiris memanjang
2 tangkai daun ketumbar
1 cawan yogurt/tairu
3 sdb mentega
3 biji tomato segar didadu
2 helai daun bay
garam secukup rasa
3 ulas bawang putih ditumbuk
2" halia ditumbuk
3 sdb serbuk kari
1 sdb serbuk ketumbar
1 sdt garam masala
1 sdt jintan putih
1 sdt serbuk kunyit
Blend bawang putih dan halia dan satukan dengan bahan rempah menjadikan pes basah
Cara-cara Menyediakannya
1. Panaskan mentega dan tumis bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan daun bay dan rempah blend
3. Tumis sehingga naik minyak baru masukkan ayam dan tomato
4. Masukkan air dan renehkan sehingga ayam masak
5. Masukkan yogurt, garam dan daun ketumbar
6. Biar atas api sehingga naik minyak dan angkat
7 Hiris cili hiju dan hidang
2. Masukkan daun bay dan rempah blend
3. Tumis sehingga naik minyak baru masukkan ayam dan tomato
4. Masukkan air dan renehkan sehingga ayam masak
5. Masukkan yogurt, garam dan daun ketumbar
6. Biar atas api sehingga naik minyak dan angkat
7 Hiris cili hiju dan hidang
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment