I love the recipe mudah dan ringkas....bahan kering disatukan dengan bahan basah..ha..ha...biar sebati kemudian masuk dalam acuan muffin dan bakar. Tektur kek pula macam chocolate moist..basah..dan lembut. Frosting vanila dicampurkan dengan sedikit koko menjadikan cupcake ini ungguh menawan. saya sertakan juga video yang diambil dari youtube bagi cara mendapt dua tone warna untuk frostingnya.
Chocolate Swirl Cupcakes
- 1/2 cawan serbuk koko
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/2 sdt baking soda
- 3/4 sdt baking powder
- 1/4 sdt garam
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula putih
- 1/2 cawan light brown sugar
- 1/3 cawan/ (80ml) canola oil
- 2 sdt vanilla extract
- 1/2 cawan (120ml) buttermilk*
VANILLA FROSTING
1 cawan (230g) butter
4-5 cawan gula ising (480-600g)
1/4 cawan (60ml) heavy cream*
2 sdt vanilla extract
sedikit garam
Panaskan oven pada 350F degrees.
Satukan tepung, soda, baking powder, koko dan garam dalam satu bekas dan ketepikan
Dalam bekas lain pukul telur, gula dan minyak sehingga gula hancur
Masukkaan buttermilk dan esen vanilla
Akhir sekali tuang bahan basah ini ke dalam bahan kering dan gaul rata
Sudukan adunan kedalam acuan muffin yang telah dialas dengan cupcake liner
Bakar 15 - 20 minit atau sehingga masak
Satukan tepung, soda, baking powder, koko dan garam dalam satu bekas dan ketepikan
Dalam bekas lain pukul telur, gula dan minyak sehingga gula hancur
Masukkaan buttermilk dan esen vanilla
Akhir sekali tuang bahan basah ini ke dalam bahan kering dan gaul rata
Sudukan adunan kedalam acuan muffin yang telah dialas dengan cupcake liner
Bakar 15 - 20 minit atau sehingga masak
Untuk Frosting:
Pukul mentega sehingga berkilat lebih kurang 2 minit. Masukkan gula ising, krim dan vanilla. Pukul sehingga sehingga sekata dan masukkan vanilla dan garam. Tambah gula ising jika terlalu nipis.
Pukul mentega sehingga berkilat lebih kurang 2 minit. Masukkan gula ising, krim dan vanilla. Pukul sehingga sehingga sekata dan masukkan vanilla dan garam. Tambah gula ising jika terlalu nipis.
For Swirled Frosting - lihat video
Recipe Source : PATYSKITCHEN
© PATYKITCHEN ! All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-create the recipe, snap YOUR OWN PHOTO and re-write the recipe in YOUR OWN WORDS, or link back to this post for the recipe.
No comments:
Post a Comment