Kata orang peria itu pahit...tapi kalau pandai gaya menyediakannya boleh menjadi hidangan yang lazat. Menu hari ini bukan sahaja sedap malah boleh dijadikan penawar terutama pengidap kencing manis. Untuk resipi masak lomak kali ini saya gandingkan peria dengan lobak putih....dimasukkan sedikit udang lengkap balance diet kita..tidak perlu lagi lauk lain.
Menu harian yang cukup menyelerakan dan lebih mantop di hidang sama sambal belacan dan ikan asin.
Peria dan Lobak Putih Masak Lomak
- 1 biji peria dibelah dua dan hiris menyerong
- 1 biji lobak putih dihiris bulat
- 10 batang kacang buncis dipotong 2" panjang
- 200 g udang hidup
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 keping asam keping
- garam secukup rasa
Bahan untuk blend/tumbuk halus
- 15 biji cili padi
- 1 biji bawang besar
- 2" kunyit hidup
Blend semua bahan sehingga halus
Cara Menyediakannya
- Masukkan santan cair dan bahan blend.
- Renehkan seketika
- Masukkan udang, peria dan lobak putih dan buncis..biar atas api selama 10 minit
- Masukkan santan pekat, asam keping dan garam secukup rasa
- Kacau supaya tidak bergentel
- Bila peria dan lobak putih sudah agak empuk angkat dan padamkan api
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment