Satu perkataan yang boleh saya ungkapkan dengan lauk ini ialah " addictive' ha..ha..memang tidak boleh stop kalau dah makan..hendak-hendak kalau nasi panas dan dimasak lembik sedikit.
Resipi mudah dan ringkas ini boleh dimasak dengan apa jenis ikan sekalipun. Ikan perlu digoreng terlebih dahulu.
Ikan Merah Masak Cuka
Ingredients
- 3 - 4 keping ikan (saya guna ikan merah digoreng garam kunyit)
- 5 ulas bawang putih dibelah dua
- 7 ulas bawang merah dibelah dua
- 5 biji cili padi
- 1/2 baiji timun dihiris memanjang
- 1 sdt biji sawi
- 2 sdb minyak masak
- 1 1/2 cawan air
- 1 sdb gula
- 3 sdb cuka masak
Bahan Blend
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2" kunyit hidup
1 " halia
Blend semua bahan sehingga halus
Cara menyediakanya
- Panaskan minyak dan tumis bshsn tumis sehingga naik baunya.
- Masukksn biji sawi
- Masukkan cuka dan air, biarkan mendidih
- Masukkan ikan yang digoreng tadi
- Biar mesra seketika, masukkan garam dan gula, adjust rasa
- Akhir sekali masukkan bawang putih, bawang merah, cili padi dan timun
- Biar seketika dan padamkan api
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images &
content are copyright protected. please do not use our images without prior
permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in
your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment