Baked pasta kegemaran saya...sedap pasta ini macam lasagna juga. Pasta diletakkan sos putih dan dibakar. boleh guna apa jenis pasta dan juga apa jenis daging atau seafood. Kalau suka hers oleh masukkan herbs kegemaran anda. Saya lebih suka pasta saya simple kerana saya suka menikmati sos putih yang lemak dan berkerim ini.
Sajian ini memang top di Timur Tengah dan lebih dikenali seagai Ma'karonah Bil Beschamel
Untuk Makaroni
Untuk Fillingnya
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
- 2 cawan makaroni
- 2 cawan cheddar parut
Untuk Fillingnya
- 200 g daging kisar
- 2 biji bawang besar kuning cincang
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 " halia
- 1/2 biji bawang besar
- 3 sdb rempah briyani
- 2 helai daun bay
- 2 sdb minyak zaiton
- garam dan sedikit pati ayam
- 2 cawan cheddar parut
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga naik baunya
- 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih ditumuk halus dan gaulkan dengan rempah briyani
- Bila bawang sudah agak layu masukkan bahan tumbuk tadi
- Biar seketika dan masukkan daun bay
- Masukkan garam dan pati ayam
- Masukkan 1/2 cawan air dan biarkan sehingga daging masak
- Angkat dan sejukkan
- 2 sdb mentega
- 3 cawan susu
- 1/2 cawan cheddar cheese
- 2 sdb tepung
- Panaskan periuk .
- Masukkan mentega
- Masukkan tepung dan kacau rata
- Akhir sekali masukkan susu dan ceddar cheese
- Kacau sehingga rata dan seati
Cara Menyediakannya
- Panaskan oven pada 200 'c
- Ambil mangkok atau mangkok kaserol
- Masukkan makaroni, kemudian diselangkan dengan daging kisar tadi, curah sedikit beschamel sos
- Ulangi proses sehingga habis dan akhir sekali curahkan beschamel sos dan parutan keju.
- Bakar selama 20 minit dan angkat
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment