Makanan Timur Tengah yang semakin mendapat tempat dikalangan masyarakat Malaysia. Saya membuat beberapa olahan pada resipi ini untuk menyesuaikan selera saya, cukup sedap bila saya gantikan cumin dengan rempah biryani. Resipi ini tidak menggunakan daging kisar tetapi kalau yang suka daging kisar boleh dimasukkan, begitu juga kalau yang sukakan pedas boleh dimasukkan serbuk cili.
Sajian ini sedap dimakan bersama roti, telur rebus dan perahan limau atau lemon.
Lebanese Foul Mademmes/Kacang Pol
Prep time
Cook time
Total time
This dish hits all the right exotic notes and favourite among the Middle Eastern
Recipe type: Bean
Cuisine: Lebanon
Serves: 2-4
Ingredients
- 2 tin kacang pol (1 tin diblend dan 1 tin lagi dibiar begitu aje)
- 2 biji bawang besar didadu
- 2 biji tomato dipotong dadu
- 1 sdb tomato puri
- 2 sdb minyak sapi
- 2 tangkai daun ketumbar
- 1 sdb jus lemon
- garam secukup rasaa
Bahan Untuk diblend
- 3 ulas bawang putih
- 2" halia
- 1 biji bawang besar
- 2 sdb rempah biryani
Blend semua bahan sehingga menjadi pes halus dan basah
Instructions
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumis bawang besar sehingga layu
- Masukkan bahan blend dan tumis sehingga agak garing
- Masukkan tomato, puri dan kacang pol yang diblend
- Masukkan jus lemon, garam dan hirisan daun ketumar
- Renehkan dan akhir sekali masukkan kacang pol yang tidak diblend
- Biar mesra dan angkat
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment