Sup ayam ringkas dan menyelerakan. Ada masa saya suka sup itu dimasukkan jintan putih aje.....macam sup ala-ala Timur Tengah. Tidak terlalu spicy dan sesuai untuk sikecil di rumah.
CUMIN CHICKEN SOUP/ SUP AYAM JINTAN PUTIH
- 1/2 ekor ayam dipotong kecil
- 1 biji lobak merah dipotong dadu besar
- 2 biji kentang dibelah 4
- sedikit daun bawang dan daun sup
- bawang goreng
- garam dan kube pati ayam secukup rasa
2 biji bawang besar
5 ulasbawang putih
1" halia
2 sdb seruk jintan putih
Tumbuk sehingga halus dan gaul semua bahan
Bahan Untuk Dimasukkan kedalam Sup
1 batang kulit kayu manis
3 bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
1 sup punjut
Method:
- Rebus ayam dan kentang bersama 1.5 litre air sehingga kedua-duanya agak empuk
- Masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama dengan rempah kering
- Masukkan garam dan sedikit kube pati ayam
- Bila ayam dan ubi sudah empuk masukkan lobak merah biar seketika sehingga lobak empuk
- Angkat hidang bersama daunbawang, daun sup dan bawang goreng
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment