Bubur Yemen ini terkenal sebagai juadah berbuka di waktu ramadan..tetapi tidak semestinya ramadan baru boleh merasakannya...bahannya menyihatkan dan rasanya juga sedap....so sesuai dijadikan sajian sarapan pagi.
Bubur Berlauk Yemeni
Prep time
Cook time
Total time
This dish is a popular Yemani dish especially during Ramadan. Its tasty and savoury
Recipe type: Soup
Cuisine: Yemeni /Middle Eastern
Serves: 2-4
Ingredients
- 2 cawan oats
- 3 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 150 g isi ayam dicincang
- 50 g badam
- sedikit awang goreng
- 2 sdb minyak sapi
- 1 biji bawang bear dihiris nipis
- 2 sdb badam yang sia dibuang kulit
Bahan Untuk diblend/ tumuk
- 1/2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2" halia
- 2 sdb rempah briyani
Blend semua bahan sehingga menjadi pes halus dan basah
Instructions
- Rebus isi ayam dengan air sehingga ayam empuk
- Masukkan oats, dan bahan yang diblend
- Biar di atas, api sehingga mesra dan masukkan, susu, garam secukup rasa
- Angkat dan letak didalam mangkok
- Panakan minyak sapi dan tumis bawang besar, masukkan badam dan goreng keduanya sehingg kekuningan,
- Angkat dan curahkan keatas bubur tadi
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
1 comment:
assalam kak paty, belum pernah makan macam ni boleh try ni macam sedap je kan
Post a Comment