Quiche ini sesuai untuk party...atau jamuan ringan. Boleh dibuat dengan crust atau pun tidak. Kalau agak-agak malas hendak renyah..boleh beli pastry siap sebgai basenya. Untuk intinya pula apa aje boleh digunakan sausage, udang, ayam..daging apa-ape aje mengikut selerakita. Resipi ini boleh menghasilkan lebih kurang 12 biji quiche mini. Ngam-Ngam satu adunan. Sedap dan lemak.
Pastry
300g plain flour /300 g tepung
150g block margarine / 150 g margerine ketul
100ml water / 100 ml air
Custard
3 eggs / 3 biji telur
1 cup milk / 1 cawan susu segar
75g cheddar cheese, grated / 75 g cheddar cheese diparut.
Fillings
1/2 onion chopped / 1/2 biji bawang besar didadu
9 cherry tomatoes cubes / 9 bii ceri tomato didadu
150 g shrimps chopped / 150 g udang dicincang
4 mushrooms / 4 biji cendawan butang dicincang
scallions chopped / daun bawang dicincang
1 tbsp butter / 1 sdb mentega
Method
Light the oven to Gas Mark 5/190°C. / Panaskan ketuhar 190 C
Put the flour and margarine into the mixing bowl and rub together to form small crumbs. / Satukan tepung dan majerin dalam mangkok dan gaulkan sehingga menjadi serbuk roti
Flour a worktop surface and roll out the pastry to a thin layer. Using the pallet knife or a shape cutter, cut out reasonable sized circles to fit the moulds and place into the moulds and up the sides. Push down to flatten matter if there are creases on the inside - / Canai dan terap dalam acuan
In the jug of milk, crack the eggs and beat gently. Add the cheese and mix using a fork or whisk. / Dalam mangkok atau jug pukul telur dan masukkan susu, masukkan garam dan sedikit lada sulah gaul rata.
Untuk intinya
Sautee the, onion, shrimps and mushrooms and when cooked, put evenly into the quiches. / Tumiskan bawang besar sehingga layu. Masukkan udang dan cendawan. Masukkan garam dan perasa, angkat sejukkan dan masukkan dalam setiap acuan quinche tadi
Pour the egg, milk and put the cherry tomato dan scallion, cheese evenly into the pastry moulds. DO NOT OVER FILL!/ Tuangkan adunan telur tadi jangan sampai penuh..kemudian masukkan tomato dan daun bawang..akhir sekali taburkan keju cheddar
Bake for 15 minutes until golden brown. / Bakar selama 15 minit atau sehingga kekuningan
Pastry
150g block margarine / 150 g margerine ketul
100ml water / 100 ml air
Custard
3 eggs / 3 biji telur
1 cup milk / 1 cawan susu segar
75g cheddar cheese, grated / 75 g cheddar cheese diparut.
Fillings
1/2 onion chopped / 1/2 biji bawang besar didadu
9 cherry tomatoes cubes / 9 bii ceri tomato didadu
150 g shrimps chopped / 150 g udang dicincang
4 mushrooms / 4 biji cendawan butang dicincang
scallions chopped / daun bawang dicincang
1 tbsp butter / 1 sdb mentega
Method
Light the oven to Gas Mark 5/190°C. / Panaskan ketuhar 190 C
Put the flour and margarine into the mixing bowl and rub together to form small crumbs. / Satukan tepung dan majerin dalam mangkok dan gaulkan sehingga menjadi serbuk roti
Flour a worktop surface and roll out the pastry to a thin layer. Using the pallet knife or a shape cutter, cut out reasonable sized circles to fit the moulds and place into the moulds and up the sides. Push down to flatten matter if there are creases on the inside - / Canai dan terap dalam acuan
In the jug of milk, crack the eggs and beat gently. Add the cheese and mix using a fork or whisk. / Dalam mangkok atau jug pukul telur dan masukkan susu, masukkan garam dan sedikit lada sulah gaul rata.
Untuk intinya
Sautee the, onion, shrimps and mushrooms and when cooked, put evenly into the quiches. / Tumiskan bawang besar sehingga layu. Masukkan udang dan cendawan. Masukkan garam dan perasa, angkat sejukkan dan masukkan dalam setiap acuan quinche tadi
Pour the egg, milk and put the cherry tomato dan scallion, cheese evenly into the pastry moulds. DO NOT OVER FILL!/ Tuangkan adunan telur tadi jangan sampai penuh..kemudian masukkan tomato dan daun bawang..akhir sekali taburkan keju cheddar
Bake for 15 minutes until golden brown. / Bakar selama 15 minit atau sehingga kekuningan
© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-
No comments:
Post a Comment