Black Forest Cake memang merupakan kek kegemaran ramai. Terdapat berbagai resipi black forest dan untuk kali ini saya menggunakan resipi dari, Rima - http://www.bisousatoi.com/2011/12/schwarzwalder-kirschtorte-black-forest.html
Agak renyah sedikit tetapi hasilnya memang hebat.
Black Forest Cake
Ingredients
8 biji telur
120 g gula caster
1 sdt vanilla esen
110 g tepung gandung
30 g serbuk koko
20 g tepung jagung
2 sdb susu tepung
100 g butter
70 g chocolate masakan
2 sdb black forest pes
- Panaskan ketuhar pada 180 c
- Siapkan dulang pembakar 9" saya menggunakan 3
- Cairkan mentega dengan chocolate dan black forest pes..letak sebelah
- Satukan semua adunan dan pukul sehingga pekat
- Kemudian masukkan adunan mentaga cair.
- Kaupkan dan masukkan kedalam dulang pembakar dan bakar selamat 20 minit
- Keluarkan dan sejukkan
Cherry Filling
500 g cheri hitam
250 g juice cheri
3 sdb tepung jagung
30 g gula
Satukan semua bahan kecuali cheri dan renehkan..kemudian masukkan cheri dan ketepikan
Cheri Syrup
1/2 cawan juice cheri
1 cawan air
Krim Putar
4 sdt gelatin
16 sdt air sejuk
4 cawan krim puta
1 cawan gula ising
2 sdt vanilla
- Masukkan gelatin besma 16 sdt air...campur rata dan renehkan..sehingga gelatin cair dan letak sebelah
- Pukul kim putar sehingga soft peak dan masukkan gula ising dan vanilla
- Akhir sekali masukkan gelatin dan putar lagi
Untuk mendapatkan hasil pukulan krim yang cantik sejukkan pemukul dan mangkok kedalam freezer
Cara menyediakan kek
1. Letakkan lapisan pertama kek..renjiskan kek dengan jus sirap. Sapukan dengan krim putar..lapiskan dengan cheery filling dan akhiskali lapiskan semuala dengan krim putar.
2. Ulangi proses sehingga habis..dan baki krim dihiaskan atas kek.
2 comments:
Terbaik la kak...
Mana mau lawan ahel..buatanya kemas kali
Post a Comment