Friday, May 13, 2016

QUICHE PASTRY CRUST



Hari ini nak share resipi crust untuk membuat quinche, saya amat puas hati dengan hasilnya, crustnya cukup ranggup. Rahsianya ialah pada bahannya, lelemak sayur dan butter yang didingin, malah air yang digunakan ialah air sejuk dari peti sejuk.

Resipi yang sama juga sesuai untuk membuat kulit tarts






Pastry Crust

  • 2 1/2 cawan tepung
  • 90 g butter disejukkan
  • 150 g lelemak sayur didinginkan
  • 1/2 cawan air sejuk
  • secubit garam
Cara menyediakannya

  1. Dengan jejari gau tepung butter dan shortening sehingga menjadi seperti serbuk roti
  2. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
  3. Bulatkan doh leperkan dan balut dengan plastik, dinginkan sekurang-kurangnya 2 jam
  4. Keluarkan dan sedia digunakan

    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...