Friday, September 27, 2013

HOW TO MAKE AN OMBRE RUFFLES CAKE


As Salam...hari ini tak ada resipi. Saya cuma nak berkongsi apa yang saya pelajari dari kunjungan saya ke pameran pengatin baru-baru ini yang dianjurkan oleh Krangkraft. Menarik terdapat demostrasi membuat ruffles cake menggunakan fondant. Mudah membuatnya..apa yang penting memerhatikan teknik memasang ruffles to pada cake.

Sebenarnya kalau diteliti rasanya ini merupakan berita baik bagi mereka yang menyukai fondant tetapi selalu gagal untuk menghasilkan permukaan fondant yang lincin. Cara ini dapat menutupi kelemahan pada kek dan kek nampak cantik lagi kelas. Demostrasi ini dibuat oleh seorang peserta pameran tapi malang saya hilang kad..tuan punya badan. Saya suke cara membuat  fondant ini..dan takut method ini hilang begitu aje jadi saya rekodkan step by step cara dan harap tuan punya badan kek ini dapat menghalalkanya..ya..

Saya juga sertakan video dari youtube yang boleh membantu anda....Selamat mencuba dan harap ini dapat memenafaati semua.















14 comments:

Noor Yusoff said...

Salam Paty....terima kasih kerana sudi berkongsi cara ruffles nie di buat satu persatu. Sebelum ini saya lihat dalam blog minah saleh caranya membuat ruffles mmg nampak kelas gitu. Sukanya saya bila nampak awak tunjukan slide demi slide nanti dapatlah saya praktik kan.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

As Salam Nor....akak pun excited bila tenguk...ni akak tengah mentelaah satu lagi cara..nanti dah siap akak uploadkan.

Sebenarnya membuat fondant ni senang aje....tak yah masuk kelas pun boleh..janji tahu tekniknya...selamat mencuba

ZalinZalina said...

Cantiknye kek ni kak paty..

rahel said...

canteknya...kita belum lulus bab kek fondant

Wattie said...

Salam KPaty,
Cantikla. Teringin sgt nak cuba...tkasih di atas perkongsian ini.

Amie said...

Hoooo... lawa sangat! Saya pun baru nak jinak2 ngan fondant kak, tq for sharing!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

As salam Zalin....memang trend Ombre sekarang ni

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

ha..ha..kalau cantek dengan buttercream...fondant tu mudah aje...
insyallah Rahel boleh

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Welcome Wattie..akak pun belajar dari orang...ha..ha..belum try lagi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

ha..ha..akak nampak cinta baru Amie...insyallah...nampak potensinya...

Ummi said...

Assalam kak, teruja jer tengok cara2 buat ruffle fondant tuh...ntah bila nak cuba pun x tau la, saya keras tangan sungguh...hehe. Apapun, thanks for sharing the tutorial n pics....love!

siteeaishah sokri said...

salam akak..terima kasih for sharing the knowledge..semoga btambah rezeki yg melimpah ruah ..amiin

:)

Nori Ibrahim said...

Assalamua'laikum Paty,

Hi , 1st of all saya nak ucapkan ribuan terima kasih sebab anda sempat snap picture cara membuat Ombre Ruffles Cake ni. Pada ketika sessi dijalankan husband saya tak sempat nak snap disebabkan sibuk menjaga anak dara saya yang tak reti duduk diam tu :)

Btw, kepada anda yang nak tahu tuan empunya kek ni boleh lar visit blog http://noriibrahimsweettouch.blogspot.com/ atau FB page https://www.facebook.com/NourizCakesWeddingSuch?ref=hl

Salam perkenalan dari saya Nori Ibrahim :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Alhamdulillah thanks Norilah..akak suke sangat cara tu..baru ni akak guna metod sama untuk wedding cake...thanks bebaloi akak attend...join my FB..banyak kekawan di sana yang dahagakan..ilmu

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...