Lauk ini kena dengan nasi panas dan sambal belacan memang tak bangun la kita dibuatnya....perghhh kali ini kebetulan ada belimbing buluh makanya saya masukkan sekali,memang sedap terasa masam-masamnya.
Untuk aromanya saya titikkan serai dan masukkan sedikit daun kunyit yang disiat-siat. Memang mantop.
Lomak Tenggiri Cili Padi Belimbing Buloh
- 3 keping ikan tenggiri
- 15 biji cili padi kampung
- 1 inci kunyit hidup
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 batang serai dititik
- 1 helai daun kunyit disiat
- Garam
- Asam keping
- 10 biji beimbing buloh
Cara cara:
Kisar cili padi dan kunyit hidup dengan menggunakan
sedikit santan sehingga hancur. Panaskan bahan kisar dengan santan masukkan serai dan asam keping menggunakan
api perlahan sambil terus dikacau sehingga hampir mendidih.
Masukkan ikan dan kacau perlahan-lahan sehingga ikan masak dan akhir sekali masukkan belimbing buluh
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment