Kue lapis ini adalah versi lembut not chewy sebab adunannya menggunakan tepung gandum dan apa yang saya suka resipi ini ialah ia kecil dan sedang-sedang tidak banyak lapis dan cukup sesuai untuk keluarga yang kecil. Tetapi jika ada yang inginkan lebih banyak lapis dan tinggi, saya sarankan buat dua adunan. Untuk adunan ini saya guna acuan 7 '
Kue Lapis Ringkas
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 cawan gula
- 4 cawan santan (jika santan kotak guna 2 cawan santan bercampur 2 cawan air)
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil minyak
- sedikit pewarna
Cara:
- Campurkan semua bahan di atas kecuali pewarna dan kisar supaya sebati. Tapiskan adunan tersebut. Bahagikan adunan kepada dua dan letak pewarna berbeza pada setiap bekas.
- Untuk memudahkan kuih ini dikeluarkan bila masak,letakkan plastik di dalam loyang. Letak adunan dalam loyang dan kukus selama 10 minit. Seterusnya letak adunan lain. Kukus selama 3 hingga 5 minit. Buat sampai adunan habis. Lapisan terakhir dikukus selama 20 minit sehingga semua adunan masak. Tunggu kuih sejuk baharu dipotong.
Notes
No comments:
Post a Comment