Resipi yang sesuai dibuat minum petang, especially dikeluarkan dari oven panas-panas. Tektur keknya lembut dan gebu. Selain dari buah plum, epal, pear juga sesuai untuk resipi ini.
Kek Plum
- 200 g gula
- 100 g butter
- 210 g tepung
- 3 biji telur
- 1 sdt esen vanilla
- 1/2 sdt serbuk kayu manis
- 1 sdt baking powder
- 50 g krim masam (boleh juga gunakan yogurt)
- 4 biji buah plum di belah 2 dan ditabur gula
Cara Menyediakannya
- Panaskan oven 180 c
- Satukan bahan kering dan letak sebelah
- Pukul gula dan mentega sehingga gebu
- Masukkan telur sebiji demi sebiji
- Masukkan esen vanilla
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit
- Akhir sekali masukkan krim masam
- Masukkan dalam acuan 9" dan susun buah plum
Notes
No comments:
Post a Comment