Apam Pisang ini famous dikalangan blogger Tinjau aje mana-mana blog pasti ada resipi ini. Saya buat untuk berbuka puasa baru ini. Suka tekturnya lembut dan gebu. Sedap dimakan bersama kelapa parut.
- 8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan
- 4 biji telur A
- 1 cawan gula
- 3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / mentega cair
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- Secubit garam (opt)
Cara2nya :
- Panaskan kukusan.
- Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
- Kisarkan pisang, telur, gula, garam dan minyak hingga hancur dan sebati.
- Tuangkan ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata secara kaup balik.
- Sudukan adunan ke dalam acuan/loyang kecil2. (Sapukan sedikit minyak pada acuan terlebih dahulu)
- Kukus dengan api sederhana selama 15 minit. (kalau gunakan loyang besar masa mengukus adalah 40 - 45 minit).
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment