Saya belajar memakan menu ini ketika berada di Cairo...biasanya dimakan sebagai breakfast. Macam Nasi lemak roti canai di Malaysia.Shakshouka ini ada famous breakfast bagi orang Timur Tengah..baik Lubnan, Israel, Tunisian..Algerian, Moroccon..semua mengemari menu ini. Mudah membuatnya dan bahan yang digunakan pun mudah...pendek kata Shakshouka ini ada masakan telur dalam sos tomato..sedap makan bersama roti.
3 ulas bawang putih cincang
1 labu bawaang besar dipotong dadu
4 biji tomato segar dipotong dadu
1 biji cili bangla sedang dipotong dadu
2-4 biji telur
2 sdb minyak zaiton
1 sdt paprika
1 sdt jintan putih
1 sdt serbuk cili
3 sdb pes tomato
garam dan gula secukup rasa
daun ketumbar cincang
Cara membuatnya
Tumiskan bawang besar sehingga layu. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik baunya
Masukkan tomato dan cili bangla dan tumis lagi 5 minit.
Masukkan tomato pes
Masukkan paprika, serbuk cili, jintan putih, garam dan gula secukup rasa
Biarkan reneh seketika
Perlahan-lahan masukkan telur dan biar di atas api sehingga telur masak .
Angkat dan taburkan daun parsley atau daun ketumbar
3 ulas bawang putih cincang
1 labu bawaang besar dipotong dadu
4 biji tomato segar dipotong dadu
1 biji cili bangla sedang dipotong dadu
2-4 biji telur
2 sdb minyak zaiton
1 sdt paprika
1 sdt jintan putih
1 sdt serbuk cili
3 sdb pes tomato
garam dan gula secukup rasa
daun ketumbar cincang
Cara membuatnya
Tumiskan bawang besar sehingga layu. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik baunya
Masukkan tomato dan cili bangla dan tumis lagi 5 minit.
Masukkan tomato pes
Masukkan paprika, serbuk cili, jintan putih, garam dan gula secukup rasa
Biarkan reneh seketika
Perlahan-lahan masukkan telur dan biar di atas api sehingga telur masak .
Angkat dan taburkan daun parsley atau daun ketumbar
© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write
2 comments:
sgt myelerakan..nk cuba nti..tq kak resepi..
Salam
Simple to cook even though there are quite a lot of ingredients...It's a must cook dishes, yummyy...Thank you so much kak..
Post a Comment