Pages

Saturday, January 18, 2014

STRAWBERRY MELTY CHEESE


Satu lagi versi cheese cake meleleh kali ini berperisa strawberry. Bahan dan cara membuatnya sama aje dengan resipi cheese meleleh yang original atau yang biasa..saya cuma tambah 1 sdb pes strawberry.



Print
Melty Strawberry Cheese Cake

100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
1 sdb pes strawberry
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair

Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
Masukkan pes strawberry
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.

Untuk Cream:

250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair

Untuk hiasan:

1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:

Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.


© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write 

1 comment:

Anonymous said...

terbaeekk lah k.paty..terliur saya

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...