Pages

Monday, January 13, 2014

SAMBAL KERING BILIS DAN KACANG


Sambal ini sedap makan dengan apa jua..saya selalu membuatnya untuk anak-anak bawa ke asrama..sebagai penambah selera. Untuk mendapatkan sambal kacang yang ranggup dan tahan lama..pastikan kacang digoreng garng dan betul begitu juga dengan ikan bilis..goreng sehingga gareng dan sejukkan. Untuk sambalnya pula pastikan aambal ditumis gareng dan bila diangkat sambal nampak bertali..(caramelised)..baru dimasukkan kacang dan bilis tadi..insyallah sambal akan jadi ranggup dan tahan lama.

Sambal Kering Bilis Kacang





Ingredients:
100 g ikan bilis goreng dan sejukkan
200 g kacang tanah goreng dan sejukkan
sedikit air asam jawa
3 sdb gula
garam secukup rasa
Minyak menumis 1/2 cawan

Bahan Giling
30 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah

Blend semua bahan sehingga halus

Instructions
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
  2. Masukkan gula,garam dan air asam biar sehingga agak gareng dan kering bersakar sedikit.
  3. Padamkan api dan biarkan sejuk seketika
  4. Masukkan kacang goreng dan bilis goreng..gaul rata dan pastikan sambal menyaluti kacang dan bilis sepenuhnya

4 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak Paty buat ratah depan Tv sedap ni kan?

Unknown said...

Puan.. my all time favourite and now my kids too!.. Tambah sedap kalau ada tempe goreng garing...

Wattie said...

Salam Maulidur Rasul Kak Paty,
pekena dengan nasi panas panas, fuhhhh, yang terbaeeeekkkk

Cheq Sue said...

kak, saya kalau makan nasi dengan sambal gini ari2 pun takpe...memang hantu kacang

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...